SATELLIT

Cryout-widget-2

Ny stor radioamatørsatellit i rummet

af OZ1MY, Ib Christoffersen

En meget stor radioamatørsatellit
Den 16. november var en stor dag for alle radioamatører over hele jorden. Vores store satellit, AO-40, kom i omløb med en ARIANE 5 raket fra Kourou. Den repræsenterer et gigantisk skridt opad i størrelse for radioamatørsatellitter. Med sine over 600 kg er den cirka 10 gange større end noget, vi tidligere har fået sendt op. Solpanelerne udvikler omkring 600 W DC, så der kan være flere sendere i gang på samme tid med større effekter, end vi tidligere har haft. Når der er gået 6 til 9 måneder efter opsendelsen, vil den være i en Molnya-lignende bane, så den kan bruges i mange timer i døgnet her fra Danmark.

3_1AO-40’s kredsløbsbane
AO-40 repræsenterer en sand international indsats. Ideen kom oprindeligt fra AMSAT-DL, hvor Karl Meinzer havde fået tilbudt en “gratis” opsendelse med den første ARIANE 5 opsendelse (den kom heldigvis ikke med på den opsendelse). Tyskerne og amerikanerne har trukket det store læs – men der er ydet et stort arbejde af radioamatører i Ungarn, Finland, Japan, UK, Belgien og for den sags skyld også her hos os selv i Danmark, hvor vi har været med til at finansiere en lille del af udgifterne til den store sag.

AO-40 er nu (9. december 2000) stadig i geostationært transfer-omløb – men om få dage vil såvel den “store” raketmotor (400 N) som den lille (0,1 N) blive testet – og banen vil blive ændret.

Satellitten er grundlæggende en kommunikationssatellit, men der er også forskellige andre eksperimenter med ombord. Der er to farvekameraer, et eksperiment, der måler stråling fra rummet, GPS modtagere, ud over sende- og modtageudstyr til mange frekvenser.

En af de gode ting ved radioamatørsatellitter er, at vi alle kan være med, f.eks. til at kikke på telemetrien. Det kræver, at man har den rigtige modtager, lidt antenne og en PC. AO-40 sender telemetri på 145,898 MHz for tiden med et meget kraftigt signal. Indtil flere har lavet dekodningsprogrammer, der benytter PC’ens lydkort – og der er fri adgang til et meget flot telemetriprogram. Ved at bruge begge programmer, kan man fornemme, hvordan det er at være kontrolstation. Dekodningsprogrammet kan man få fra: iz8bly.sysonline.it og telemetriprogrammet fra www.amsat.org – hvor der også er masser af information om andre radioamatørsatellitter.

Hvad AO-40 har kostet, er der vistnok ingen der ved. Opsendelsen kostede 1 mio. dollars, men derudover er der blevet indsamlet noget i retning af 5 mio. dollars til den store satellit. Det, der ikke kan gøres op, er de mange menneskers (fri)tid.

Meget små radioamatørsatellitter
Sjov nok har der lige for få måneder siden været gjort forsøg med meget små satellitter. De blev sendt op sammen med diverse satellitter fra forskellige amerikanske universiteter. Størrelsen var sammenlignelig med en ishockeypuck. I det hele taget har radioamatører været pionerer på små satellitter. I slutningen af firserne fik vi opsendt en hel del satellitter, som målte 23 x 23 x 23 cm. En stor del af dem virker stadig.

ISS
Midt i euforien over den vellykkede opsendelse af AO-40 er man lige ved at glemme, at radioamatørudstyret på den Internationale Rumstation er klar til brug i sin første udgave.

En af de mest kendte kosmonauter Sergei Krikalev, U5MIR, er med ombord i den første besætning. Hvis han får lige så meget gang i udstyret, som han havde på sin meget lange tur i MIR, vil der blive snakket meget. Indtil de kommer i gang på radioamatørfrekvenserne (145,800 MHz og 145,200 MHz) kan man lytte efter dem på 143,625 MHz, som de bruger til at tale med de russiske kontrolstationer. Det er ofte meget nemt at lytte der, fordi vi er indenfor rækkevidde her i Danmark, når de taler med kontrollen. Udbyttet er størst, hvis man kan forstå russisk.

Starten
Radioamatører har været i gang med at bygge og opsende satellitter siden 1961 ! Det kan man læse en masse om i “The Radio Amateurs Satellite Handbook” af Martin Davidoff, K2UBC. Den udgives af de amerikanske radioamatører (ARRL) – men det er nemmest at købe den hos EDR’s forlag i Odense (6615 6511).

Mange satellitter
Som man kan se i starten af artiklen hedder den nyeste satellit AO-40. Det antyder, at vi har opsendt 40 satellitter over de cirka 40 år, der er gået siden starten. Det er faktisk lidt forkert. De russiske radioamatører har også opsendt en hel del satellitter – men de er ikke med i nummersystemet. De russiske satellitter hedder RS – et eller andet nummer. De er nået til nummer 18. AO står for AMSAT-OSCAR. Med vanlig amerikansk sans for akronymer står OSCAR for: Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio. AMSAT betyder Amateur Radio Satellite Corporation. Det lyder da godt.

AMSAT-OZ kan kontaktes via: oz1my@amsat.org

Comments are closed.