Satellitkommunikation – Kurt Jeritslev forklarer

DSC_9185Tilføjet den 24-08-2012
af Jan Anderschou

OZ9KJ Kurt Jeritslev kender en masse frække ord, som man bruger i amatørsatellitkredse, f.eks. Kepler data, downlink frekvens, polarisering, dobblereffekt, transponder, footprint, trackerprogram o.s.v. Heldigvis kender Kurt også de gode forklaringer på jævnt dansk, og det er det var netop hvad vi hørte om.

DSC_9181Kurt havde til lejligheden medbragt forskelligt grej, bl.a. håndholdte antenner, der kan bringe satellitterne indenfor rækkevidden. Hvis man altså ved hvilken vej man skal pege. Det kunne Kurt så også fortælle om, f.eks. fik vi en levende beskrivelse af hans udfoldelser på græsplænen, hvor verdenshjørner og himmelbue gik op i en højere enhed.

10 minutter har man til at få QSO over en satellit, for ellers er den hurtigt på vej om på den anden side af jorden. Men den kommer igen – et andet sted på himlen naturligvis – og så kan man prøve igen.

Efter foredraget kunne vi studere de medbragte effekter nøjere, og tilsyneladende fattede man stor opmærksomhed på Kurts hjemmebyggede antenne, og i særdeleshed på nogle plastikbeslag, som man i Tyskland bruger til at fastgøre elektrikkerrør med. De passer altså ned over røret og kan så på snedig vis bruges til at fastholde elementerne.
DSC_9205DSC_9180

Comments are closed.