OZ7SAC gik under jorden – NATO bunker 7

ae53965c39-IMG_4008.jpg-for-web-normalindgangTilføjet den 22-11-2012
af Jan Anderschou

Heldigvis kun for en stund, så risikoen for “bunkerkuller” blev begrænset mest muligt.
Men vi var på besøg i en rigtig bunker – mere præcist NATO bunker nr. 7, som er gravet godt ned lidt udenfor Viborg.

Placeringen er valgt af hensyn til grundvandsforsyningen, der har en stor opgave i nedkøling af anlægget. Der findes ikke en radiator i bygningen, der alene opvarmes ved den daglige drift af teknikken.

Det siges også at de tilstedeværende personer bidrager til opvarmningen, men der var ikke mange – kun en lille håndfuld, og de sad helt stille, så varmeudviklingen blev begrænset mest muligt.

collageAlligevel kørte køleanlægget på fuld kraft, hentede 400 kubikmeter vand op fra de to boringer 13 meter under bunkeren, og ledte det rundt i bygningskomplekset.

Således veltemperede kunne vi nyde opholdet og foredraget, der gav et godt indblik i konstruktionen af en så særpræget betonklods.

Ejvind Ove Hansen, der er Seniorsergent og Leder af Administrationselement & Kontrolpunkt ledte os gennem byggeriet faser, fra bar mark, over stort hul til bar mark. Ja der er ikke meget at se over jorden hvis man en dag kommer forbi. Derimod er der gemt 3 etager på hver 43 x 43 meter ned under overfladen.

Sikkerhed er naturligvis et stort tema sådan et sted. Ikke så meget NATO hemmeligheder, som personlig sikkerhed ved brand. Ejvind Hansen er en blandt mange med f.eks. røgdykkeruddannelse, og vi fik en grundig indføring i at finde rundt i bunkeren hvis røgen skulle brede sig.

Derimod skulle panikken helst ikke brede sig, selvom logikken ikke altid hang sammen. F.eks. er det jo indlysende at hvis man er i den øverste etage, så skal man altså ned på den næste etage for at komme op af bunkeren.

Vi mødte flere venligtsindede rundvisere på turen, blandt andet vores “egen” Søren Suhr, der udover at være radioamatør, også er Seniorsergent og tilknyttet den tekniske stab, der holder teknikken i gang.

Faktisk er der et team på 30 personer til det job, og heraf ikke mindre en 5 radioamatører. Således beroliget ville man jo forvente en god del radiogrej i sådan en bunker, men ak de benytter lysleder til at kommunikere med omverdenen.

nedgang 100 trin elevatoren adgang luftfoto skilt

Comments are closed.