Flyvehistorisk samling i Karup

DSC_821920 radioamatører fra nær og fjern mødtes en mørk oktoberaften, for at høre nærmere om flyvevåbnets historiske samling og arbejde med at istandsætte material.

Det var en meget spændende aften, ikke mindst takket være de to energiske og entusiastiske personaler, som ledte os gennem aftenen. Først mødte vi E.V.H. Jensen, der er daglig leder af museet. Han ved meget, ingen tvivl om det, og der var ikke det spørgsmål han ikke kunne svare på. Svaret var nogle gange overraskende, men vi var ikke i tvivl om, at han nok kunne sit stof.

Museet ligger i den gamle vagtbygning ved Gedhusvagten, hvor vi først blev stuvet sammen i de ikke alt for store lokaler. De har nok heller ikke altid været tænkt som museum, men E.V.H. og hans team havde formået at udnytte se den mindste bare plet til, at fortælle en spændende historie.

DSC_8276Udenfor vagtbygningen var det som sagt meget mørkt, men ved hjælp af en ikke for kraftig lommelygte, blev vi ledt rundt blandt de opstillede fly, til vi kom til en spændende hangar. Her var virkelig noget for de nysgerrige, og dem var vi som sagt 20 af.

Efter rundvisningen på museet, kom turen til en kop kaffe. Den blev indtaget i værkstederne syd for Gedhusvagten, hvor vi skulle stifte bekendtskab med istandsættelsesarbejde og ikke mindst det meget omfattende arbejde med at registrere og arkivere alt fra foto og film til alskens hardware, uniformer, huer, hatte og hjelme.

Det var Seniorsergent Lars Søe-Jensen der ledte os entuisiastiskt gennem arkiverne. Hvis du havde den opfattelse, at gamle sager var støvede og kedelige, så fik du ændret opfattelsen denne aften.

DSC_8278Vi spurgte Lars Søe-Jensen om hvad det største/bedste klenodie var. Det kunne han sinpelhen ikke svare på, for arkivet rummede utrolig mange spændende ting.

Det måtte vi hurtigt sande og kunne også godt forstå deres dilemma. Ofte fik de foræret ting og sager fra fordums dage, men måtte jævnligt kassere ting, simpelthen fordi ingen vidste hvad det var, hvad det havde været brugt til eller af hvem.

Her er et eksempel med “lykkelig udgang”. En typisk kasse skrammel, indtil et lyst hoved kommer forbi og siger “Jamen der ligger jo radioen fra en Catalina”. Så er Lars Søe-Jensen og hans team straks på plads med et manillamærke.

DSC_8273I den forbindelse får vi at vide, at hvis nu nogen radiokyndige går rundt med viden om disse ting, så er man meget velkommen til at besøge Flyhistorisk samling om onsdagen, hvor man kan få lejlighed til at kigge i gemmerne. Og kan man bidrage med viden er samlingen yderst taknemmelig for enhver hjælp.

DSC_8229 DSC_8247 DSC_8253DSC_8268 DSC_8289 DSC_8331 DSC_8265
DSC_8252

DSC_8282
DSC_8239 DSC_8303 DSC_8281 DSC_8228
DSC_8291
DSC_8242 DSC_8301 DSC_8237 DSC_8240 DSC_8311 DSC_8225 DSC_8248 DSC_8304 DSC_8215 DSC_8246 DSC_8305 DSC_8220

Comments are closed.