Fysisk & Astronomisk Institut ved Aarhus Universitet

DSC_8574Så kom turen til et besøg på Fysisk & Astronomisk Institut ved Aarhus Universitet. Og hvilket besøg.

Kyndigt guidet rundt af OZ8DK Jens Christian Damsgaard og OZ8YW Helge Wahlgren fik vi et særdeles spændende indblik i deres verden.

Aftenens hovedtema var partikelgeneratorer, og dem så vi i forskellige størrelser. Fælles for dem alle er det generelle princip, at partiklerne skabes i den ene ende i en partikelgenerator, hvorefter de acceleres i hastighed indtil de når endestationen – noget der mest af alt minder om en osteklokke, omgivet af alskens måleudstyr.

Selve accelerationen sker fortrinsvis med højspænding, typisk genereret efter Van de Graf princippet, men også lidt HF effekt skubber på undervejs.

For enden af acceleratoren stopper partiklerne brat i “osteklokken”. Skulle man falde for fristelsen til, at placere en ost for enden af acceleratoren, kommer der huller i osten. Billede10Men det er der jo i forvejen, så derfor bruger man opstillingen til anden, vigtig forskning. Således kommer forskere fra hele verden for at benytte dette unikke udstyr i deres forskning.

Derfor er det også ekstra uheldigt, at tandemacceleratoren, der med nænsom hånd er opbygget gennem mange år, blev ødelagt da man sprængte en betondør lidt henne ad gangen.
Instituttet bygger nu en ny accelerator der, selvom den er State of the art, ikke kan erstatte den ødelagte tandemaccelerator. Men den nye, 46 meter lange accelerator bliver alligevel en af verdens bedste synkrotronstrålings-kilder, der blandt andet skal bruges til at teste nye former for medicin.

PDSC_8583å turen rundt blev vi også præsenteret for en såkaldt marsatmosfæresimulator. Sådan en er naturligvis passende rød – udvendig på grund af maling, og indvendig som følge af marsstøv. Dimsen bruges som sagt til, at simulere forholdene på Mars, hvor man kan simulere såvel atmosfærens sammensætning, som lysforhold og vind.

Som afslutning på dette fantastiske besøg kunne vi nyde udsigten over byen, samt passende likvider til at skylle marsstøvet ned med.

Tak til Jens og Helge for en spændende aften.

DSC_8640 DSC_8588 DSC_8629 DSC_8633 DSC_8542 DSC_8528DSC_8632 DSC_8636 DSC_8531 DSC_8600
DSC_8575
DSC_8601 DSC_8547 DSC_8571
DSC_8584
DSC_8548 DSC_8607 DSC_8564 DSC_8586 DSC_8566 DSC_8637 DSC_8631 DSC_8618 DSC_8593

DSC_8535

Comments are closed.